Actueel

Marianne Benkö Verdures

Marianne Benkö Verdures 10-09-2016

10 september t/m 8 oktober 2016

Marianne Benkö keert na 15 jaar terug naar haar geliefde medium, het geweven wandtapijt. Met textiel schildert zij voorstellingen die refereren aan de Verdures van weleer: wandtapijten vol complexe afbeeldingen van planten, bomen en landschappen. Benkö verweeft haar innerlijke wereld met de beelden die zij om zich heen ziet. Abstracte landschappen vallen van dichtbij uiteen in een wereld van detail, textuur en diepte, opgebouwd uit ontelbare fijne draadjes

Al vijf jaar is zij bezig om haar schilderijen op de juiste manier te vertalen naar textiel. De wandtapijten worden nu machinaal geweven. Nieuwe ontwikkelingen in de weeftechniek bieden nieuwe mogelijkheden. Verschillende bindingen en weefstructuren resulteren in verschillende texturen en kleureffecten. Toch voorziet Benkö elk werk aan het eind van een handgemaakt detail. Zij wil het werken met haar handen niet loslaten.
De met groene landschappen versierde Verdures waar Benkö aan refereert ontstaan vanaf de zestiende eeuw in Vlaamse ateliers. Haar eigen werken honoreren met deze titel de lange en rijke traditie van het wandtapijt. In deze nieuwe serie komen haar twee geliefde media samen. De vrijheid en gelaagdheid van haar schilderijen, en de zachtheid en geweven texturen van haar wandtapijten. Door het omarmen van nieuwe technieken is zij niet meer gebonden aan haar weefgetouw, maar eindelijk vrij om te schilderen met textiel.

Terug naar overzicht