Actueel

Schoonheid in verscheidenheid

Schoonheid in verscheidenheid 27-03-2015

Tentoonstelling - 27 maart t/m 25 april 2015

Steven Vijverman - fotografie
Mattie Schilders - schilderkunst
Martha Waijop - beelden in brons
Elisabeth Besnier - schilderkunst

Het duurde zes jaar voordat Steven Vijverman een verzameling indrukwekkende serie foto’s bij elkaar had, die ons een kijk gaven op vergeten en verlaten monumenten in verschillende landen van Europa. Deze kunstfotograaf laat middels zijn foto’s de schoonheid van verval zien. Het beoefenen van deze vorm van fotografie houdt echter een aantal risico’s in. De locaties die hij bezoekt zijn vaak enorm gevaarlijk, moeilijk te bereiken of staan op instorten. De aarzeling die hij hierbij ervaart wordt overwonnen door de drang om de situatie, zoals hij hem aantreft, vast te leggen.

Het oeuvre van de kunstenaar Mattie Schilders overziend, geeft deze een impressie van aarde, vuur, water en licht met alle bijhorende kleurschakeringen, van lichte tot donkere tinten. Mattie Schilders vertoeft dan ook bij voorkeur op plekken waar de aardkorst zich laat zien van zijn meest veelzijdige kanten. Hier ontstaan nieuwe gestaltes van  levensvormen en hier worden natuurkrachten zichtbaar. Zijn tekentalent vormt nog steeds de basis voor zijn schilderijen. Voor deze kunstenaar komt eerst de lijn in beeld en dan de kleur.

Het meest bijzondere van de beelden van Martha Waijop is dat ze van alle kanten bekeken kunnen worden en van welke kant je ze ook bekijkt, ze altijd interessant blijven. Vanuit haar opleiding, haar inspiratiebronnen, haar kennis van de anatomie en van de ruimtewerking, maar bovenal vanuit haarzelf geeft zij op expressionistische wijze vorm aan dat wat zij wezenlijk acht: de emotionele kracht van de lichaamstaal.

Elisabeth Besnier is een Franse kunstenaar die vooral gedreven is om de menselijke emoties te vangen in haar met olieverf geschilderde portretten, maar ook in de straattaferelen die ze toont in deze tentoonstelling. De mens staat in beide gevallen centraal. Al datgene wat zij erbij schildert op het doek is een bijdrage om de emotie te verheffen. De uiterlijke expressie wordt versterkt door het spel van compositie en kleur.

De Voorjaarssfeerdagen bij Oogenlust zijn van vrijdag 27, zaterdag 28 en zondag 29 maart van 10.00 -17.00 uur.

Terug naar overzicht