Actueel

Collodium Fotografie

Collodium Fotografie 09-06-2012

Opening op zondag 10 juni om 14.00 uur door Luther Gerlach van de tentoonstelling Collodium-fotografie van Alex Timmermans met LIVE demonstratie en tentoonstelling. Op zaterdag 9 juni en zondag 10 juni van 14.00-17.00 uur vindt er een LIVE demonstratie Collodium-fotografie plaats, gegeven door Alex Timmermans.
Collodium fotografie (ook bekend als natte plaat fotografie) is een vorm van fotografie die in 1851 door Scott Archer is uitgevonden. Voor het eerst was het mogelijk zeer gedetailleerde beelden te maken op glasplaten. Dankzij de collodiumtechniek werd fotografie een populaire en zelfs artistieke bezigheid. Door middel van een laagje puur zilver worden zeer gedetailleerde beelden gevormd op een glasplaat. Deze, direct positieve beelden, zien er door het contrast krachtig uit, maar hebben door de warme toon een unieke uitstraling.

Alex Timmermans is een van de zeer weinige fotospecialisten in Nederland die zich bezig houden met deze bijzondere vorm van fotografie die 160 jaar geleden letterlijk het daglicht zag. Hij maakt gebruik van exact dezelfde techniek, maar ook fotografeert hij met camera's en lenzen uit diezelfde tijd. In combinatie met zijn bijzondere printtechnieken wordt zijn fotowerk gezien als toonaangevend in Nederland. Over de wereld zijn er niet meer dan 50 fotografen die werken volgens het principe van Archer.

Demonstraties van het fotograferen en ontwikkelen door Alex Timmermans, vinden plaats op zaterdag 9 juni en zondag 10 juni om 14.00 uur, 15.00 uur en 16.00 uur bij Galerie Hans Persoon.
De foto’s van Alex Timmermans worden getoond van 9 juni t/m 30 juni.

In deze zelfde periode presenteren we ook de lyrisch abstracte olieverfschilderijen van de Duitse kunstenaar Thomas Ritter.
Thomas Ritter is een in Duitsland geboren kunstenaar met een veelzijdige en tevens langdurige ervaring. Dit betekent dat bij een eerste contact, een of meerdere tinten meteen opvallen en om onverklaarbaar lijkende redenen de aandacht trekken, het oog vleien en tevens intrigeren, omdat zij weliswaar domineren maar toch ook de aura van andere tinten, die hen vergezellen hebben opgenomen. De kleurvlakken hebben een hoge sensibiliteit en verwijzen uitermate subtiel naar elkaar. Door de bijzondere lichtinval, die Thomas Ritter in zijn schilderijen weet aan te brengen, krijgen de prachtige kleuren een speciaal effect.

Terug naar overzicht